Rijexamen voorbereiden
Je rijexamen voorbereiden, dit zijn de feiten en de fabels
9 juli 2020
belangrijkste dingen die je moet doen tijdens autorijden
Dit zijn de belangrijkste dingen die je moet doen tijdens autorijden
9 maart 2021

Zenuwen met afrijden? Zo ben je ze de baas!

Zenuwen met afrijden

Alles is onder controle

Tijdens je leven maak je een hoop situaties mee die je behoorlijk kunnen doen stressen. Sollicitatiegesprekken, optredens, dates en examens. Hoe kun je dan toch heersen over je zenuwen als een keizer? Wij geven je wat tips zodat zenuwen met afrijden voorgoed tot de verleden tijd behoren!

Afleiding

Het kan allereerst helpen jezelf een beetje af te leiden voordat je iets belangrijks moet doen. Als je namelijk door en door weet wat je straks moet doen, dan kan de boel overdenken er alleen maar voor zorgen dat je fouten maakt. Speel een spelletje op je telefoon, speel wat gitaar, lees een boek of praat met iemand. Neem een relaxte houding aan waar je je comfortabel in voelt. Door alle spieren te relaxen heb je minder zenuwen met afrijden. Vergeet niet 5 minuten voor het examen begint nog wel even je focus te bewaren zodat je weet wat je straks moet doen om met het felbegeerde papiertje naar het gemeentehuis te gaan.

Mediteren

Zelfs als je liever met beide benen op de grond blijft en van nature een vrij nuchter persoon bent, dan is mediteren alsnog een goede manier om relaxt te blijven. Voordat je rijleraar je komt ophalen om je naar de examenlocatie te rijden, kun je nog even rustig in de lotushouding met je ogen dicht tot rust komen. Focus je op je ademhaling. De uiteindelijke technieken van mediteren kun je ook inzetten zonder met je ogen dicht op een kussentje te zitten. Denk aan bijvoorbeeld het rustig en ritmisch ademhalen.  Het is dichter bij de grond dan je denkt.

Probeer te relativeren

Examenstress ontstaat wanneer je niet bij je zinnen kan komen. Je zet zaken in je hoofd erger en dramatischer neer dan dat ze werkelijk zijn. En dan komt er chaos. Door het hele examen nog even in je hoofd te doorlopen en alle mogelijke scenario’s tegen elkaar af te zetten, ontstaat er rust. Wat is het ergste dat kan gebeuren, dat je opnieuw examen moet doen?

Het voorbereiden van je rijexamen begint eigenlijk al op het moment dat je voor de eerste keer in je leven plaats neemt op de bestuurdersstoel. De rijleraar begeleidt je van A tot Z en wil net zo graag dat je slaagt als jij. Wij helpen je graag aan het snel halen van je rijbewijs en stellen je gerust vlak voor je examen. Natuurlijk ga je knallen, want wij zorgen ervoor dat je er klaar voor bent!