rijexamen
3 dingen die je NIET moet doen tijdens je rijexamen
9 september 2019
De kosten van een eerste auto
De kosten van een eerste auto, dit moet je weten
9 november 2019

Pech met de auto. Onze tips slepen je er doorheen!

Pech met de auto

Pech met de auto? Onze tips slepen je er doorheen!

Als je eindelijk je rijbewijs hebt gehaald en je droomauto hebt gekocht, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk in blijven rijden. En het liefst nog een beetje goedkoop ook. Niemand zit te wachten op torenhoge rekeningen door pech met de auto. Maar wat nou als het gebeurt? Deze tips slepen je er wel doorheen!

Voorbereiding

Als je een auto gaat uitkiezen, is het handig alle sterktes en zwaktes die elk merk nou eenmaal heeft goed te leren kennen. Zo zijn auto’s van het ene merk gevoeliger voor roest en heeft het andere merk vooral problemen met de elektronica. Als je weet wat er met de auto mis kan gaan, is jezelf hierop voorbereiden een belangrijke tip. De wet zal je niet verplichten in Nederland bepaalde items in de auto te hebben liggen zoals dat in het buitenland vaak wel gebruikelijk is. Denk hierbij aan een veiligheidsvest, gevarendriehoek of een lampenset. Maar dat het niet verplicht is, wil niet zeggen dat het niet handig is om mee te nemen! Ook een kant-en-klaar kluskoffertje kopen om achterin te leggen, is geen overbodige luxe. Hoor je gekke geluidjes uit de auto? Zoek tijdig een vakbekwame garage voordat je pech met de auto krijgt!

Zorg voor een lidmaatschap

Natuurlijk kan er iemand ter plaatse komen die je auto meeneemt als die ermee opgehouden is. Er zijn organisaties die je auto eenmalig afslepen, maar elke handeling die zij doen kosten veel geld. Een lidmaatschap bij een instantie zoals de ANWB of een extra module afsluiten bij je eigen verzekeraar is vaak veel goedkoper! Hoe ouder je auto is, hoe meer het aan te raden is hem onder te brengen bij zo’n brancheorganisatie. In bepaalde gevallen als herstel langer duurt krijg je zelfs een leenauto mee zodat je niet zonder hoeft te zitten. Helaas is het dus niet aan te raden daarop te bezuinigen. Leg alle documenten van die organisatie dus ook in je dashboardkastje met het telefoonnummer erbij. Zo kun je snel vinden wie je moet hebben als er wat aan de hand is en dan kun je snel weer verder.

Sta veilig

Je kunt op veel plekken pech met de auto hebben. Zoiets heb je vaak niet zelf in de hand. Sta je op een plek met veel verkeer zoals een snelweg? Zet je alarmlichten aan en zorg ervoor dat je op de vluchtstrook weet te komen. Achter de vangrails sta je veiliger voor de onoplettende medeweggebruiker dus blijf niet in de auto zitten. Zet je gevarendriehoek neer ongeveer 50 meter van de auto vandaan en bel de hulpdiensten. Staat je auto in een situatie zonder veel verkeer zoals een woonwijk? Dan kan je proberen alles eerst zelf op te lossen. Als dat niet lukt, blijf dat rustig in de auto wachten totdat er hulp komt. In het donker kun je beter de auto op slot doen en de lichten uit. Je trekt zo geen aandacht van ongure mensen die iets uit jouw penibele situatie proberen te halen zoals je portemonnee. Zo kun je snel weer de weg op en geniet je het langst van jouw auto en je rijbewijs waar je zo hard voor geknokt hebt!