Faalangst bij het rijexamen
Faalangst bij het rijexamen? Zo helpt je instructeur jou!
10 april 2020
Je theorie snel halen
Je theorie snel halen, met deze 8 tips kan het niet misgaan!
9 juni 2020

Je voorbereiden op je rijexamen, lees deze 7 tips!

voorbereiden op je rijexamen

Zo bereid je je goed voor

Terwijl je denkt aan autorijlessen zie je jezelf al achter het stuur zitten. Met de schakelpook in je hand over de weg scheuren, het geluid van de motor hoorbaar in je nek. Zoekend naar een goede rijinstructeur denk je aan je eerste rijlessen en hoe het je zal vergaan. Maar het doen van examen om uiteindelijk dat felbegeerde roze pasje te halen is waar men het meest tegenop ziet. Onnodig! Met deze 7 tips kun je je het beste voorbereiden op je rijexamen!

Laat de perfectie los

Eigenlijk zie je het hele examen, net als al je rijlessen al voor je. Je bent een perfectionist in hart en nieren. Jij gaat die dikke tien wel halen en een foutloze rit rijden, denk je. Wees je er van bewust dat niemand een perfect examen aflegt. Als je je krampachtig vasthoudt aan hoe het in jouw hoofd eruit zou moeten zien, dan slaag je nooit. Laat de teugels vieren en vertrouw op jezelf en de situatie!

Zie het nut ervan in

Iets onder de knie krijgen begint bij het snappen waarom je het moet doen. Zie in dat een rijexamen niet alleen wettelijk verplicht is, maar ook voor jou een check is om te zien of je het wel degelijk allemaal kan. Door juist jouw interesse aan te wakkeren, ga je dingen beter onthouden en zo soepeler door het examen.

Stel veel vragen

Misschien wel het meest belangrijk voordat je in wat dan ook examen doet: stel zoveel mogelijk vragen aan je docent. Dus als je de dingen tijdens de rijles niet snapt, stel dan vragen om ze begrijpelijk voor jezelf te maken. Dan kun je je beter focussen als je die kennis uiteindelijk moet toepassen. Je begrijpt de dingen namelijk precies zoals ze zijn en daarmee begin je al met een voorsprong met één tegen nul.

Herhaal alles nog even in je hoofd

De avond voor je examen staar je waarschijnlijk vanaf je bed naar het plafond en pieker je over hoe morgen zal verlopen. Maak gebruik van je piekerbui en loop alles nog even door: hoe doe je een hellingproef? Is het nou eerst kijken en dán pas je richtingaanwijzer aan of andersom?

Wees open

De examinator is ook maar een mens. Als je examen mag doen zou je in theorie het autorijden genoeg moeten beheersen om een klein praatje te kunnen maken. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Wel creëer je daarmee een gunfactor en worden fouten je misschien minder hard aangerekend.

Oefen de knelpunten

Zeker als veel twijfels hebt is het handig nog even alle knelpunten door te nemen. Heb je bijvoorbeeld veel moeite met fileparkeren, vraag dan in de laatste rijlessen of je die manoeuvre nog even mag doen. Maak gebruik van je les om je te kunnen voorbereiden op je rijexamen!

Leer de theorie nog even

Een examinator kan je soms behoorlijk foppen tijdens het examen door je bijvoorbeeld straatjes in te laten rijden waar dit niet mag of je een stopoefening te laten doen bij een gele streep. Neem de theorie nog even goed door in de week voor je examen en trap er niet in. Jij bent je faalangst de baas!