Allereerste rijles
Je allereerste rijles? Zo bereid jij je goed voor!
9 maart 2020
voorbereiden op je rijexamen
Je voorbereiden op je rijexamen, lees deze 7 tips!
9 mei 2020

Faalangst bij het rijexamen? Zo helpt je instructeur jou!

Faalangst bij het rijexamen

Faalangst bij het rijexamen

Iedereen is stiekem een beetje nerveus voor het rijexamen, al zeggen ze misschien van niet. Maar zeker als je last heb van faalangst is zo’n examen in het vooruitzicht natuurlijk een blok aan het been. Wat kun je er tegen doen? Belangrijk om te weten is dat de rijinstructeur je helpt met faalangst bij het rijexamen. En de rijleraar pakt dat als volgt aan.

Focus en geduld

Als iets niet helpt bij faalangst, is het gehaast te werk gaan om het zo snel mogelijk achter de rug te hebben. Ook al zit je dan langer vast aan dat nerveuze gevoel, geduld is de sleutel. Maar laten we dan duidelijk stellen dat dat geduld van beide kanten komt. Blijf rustig ademen en breng je hartslag naar beneden. Heb begrip voor je zelf als iets tijdens de lessen of het examen niet lukt. De instructeur helpt je om te focussen op dat wat belangrijk is. Slaat de motor af? Daar schenkt de instructeur geen aandacht aan. Rij je ergens in waar dat niet mag? Dan zal de rijleraar daar wel wat van zeggen. Hij focust op dat wat belangrijk is zodat jij slaagt en je de zenuwen de baas bent.

De perfectionist loslaten

Faalangst bij het rijexamen ontstaat door een perfectionistische mindset. In je hoofd zie je vaak eerst hoe je alles het liefst ziet gebeuren. Je neemt de bochten goed, je parkeert perfect in, maakt een grapje met de rijexaminator die bovenalles ook nog eens enorm vrolijk en aardig is. Maar dan realiseer je dat dat zeer waarschijnlijk niet op die manier zal gaan. En dan breekt het zweet je uit want je bent een perfectionist in hart en nieren.

In werkelijkheid neemt iedereen in het begin een bochtje achteruit niet zo strak dat je de sporen met een passer na kunt tekenen. In het echt parkeert de gemiddelde leerling in of uit met de hoop dat beide banden binnen de strepen staan. En jij zal het niet anders doen. Het zegt niets over hoe goed je kan rijden of hoe goed de examinator je vindt. Je rijinstructeur zal je dat te allen tijde op het hart drukken. Iedereen maakt fouten.

Faalangstexamen

Mocht het door de examenstress uiteindelijk toch niet lukken binnen vier keer je rijexamen te doen te slagen, dan kun je een faalangstexamen aanvragen. Het Centraal bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) waar je examens doet, weet ook wel dat als je alleen in de auto zit, je waarschijnlijk al goed genoeg kunt rijden om jezelf een veilige bestuurder te mogen noemen. Ze bieden je deze kans en mocht het onverhoopt zover komen, grijp deze kans dan aan. De rijexaminator kijkt op een hele andere manier naar je rijstijl en je kennis. Ben je er klaar voor?