De kosten van een eerste auto
De kosten van een eerste auto, dit moet je weten
9 november 2019
Fouten tijdens het autorijden
De meest gemaakte fouten tijdens het autorijden
9 januari 2020

Examenstress? Met deze 3 tips ben jij je zenuwen de baas!

Examenstress

Examenstress

Al vanaf het moment dat je besloten hebt om voor je rijbewijs te gaan boezemt dat ene moment je angst in: het praktijkexamen. Bij de één loopt het af met een geweldig resultaat en voor de ander mondt het uit in een fiasco. Je rijinstructeur kan natuurlijk na een aantal lessen inschatten in hoeverre je klaar bent voor deze eindtest, maar het is belangrijk ook zelf je zenuwen onder controle te houden zodat je je van je beste kant kunt laten zien. Want je weet dat je het kan, maar hoe voorkom je dat examenstress roet in het eten gooit?

De laatste rijles

Allereerst is het is belangrijk tijdens je rijlessen zoveel mogelijk vragen te stellen waarover jij je verwondert of wat je nog niet snapt. Vraag aan je instructeur hoe bijvoorbeeld zijn eigen examen ooit ging, wat je zelf ervan kan verwachten, welke dingen je vooral niet moet doen of juist wel. Oefen nog even dat onderdeel waar je altijd moeite mee hebt zoals een hellingproef of fileparkeren. Vraag of de rijleraar alle onderdelen van het examen nog even met je doorloopt. Hij zit niet voor niets naast je en hoopt net zo hard dat je slaagt!

Zoek de klik met je examinator

Je kunt het enorm treffen met je examinator maar er zitten helaas ook zure appels tussen. Bereid je dus zo goed mogelijk voor op beide mogelijkheden. Het werkt het beste als je direct probeert een klik te krijgen met je examinator, ondanks je zenuwen. Per slot van rekening is die ook maar een mens en niet de boeman. Maak een praatje en vertel eens iets over jezelf. Natuurlijk is het lastig gezellig te zijn als je vergaat van de zenuwen. Maar op die manier creëer je rust én een gunfactor. Je examinator snapt ook wel dat je examenstress hebt en dat je zenuwachtig bent. Die zal je heus niet zomaar expres laten zakken of grapjes met je uithalen alleen omdat jij het bent.

Probeer te ontspannen

Over rust gesproken. Het klinkt misschien als een open deur, maar zoek vooral de dag vóór het examen de rust op. Vraag dan niet teveel van jezelf door al te intensieve dingen te doen of al te laat naar bed te gaan. Examen op zaterdagochtend? Laat je vrienden in de kroeg deze week even achterwege. Je hebt alle rust en dus je concentratie de volgende dag hard nodig! Bedenk voor jezelf hoe jij wil dat het examen morgen gaat lopen. Realiseer je goed: de volledige controle ligt bij jou! En misschien is het ook wel handig de ontspanning op te zoeken in de vorm van een heerlijk boek of een film. Examenstress wordt vaak ook veroorzaakt door je overpeinzingen. Als je de volgende ochtend bijtijds opstaat, even een rondje gaat hardlopen en op tijd klaarstaat voor je rijleraar om je op te halen, ga jij dat examen rocken!