Autorijden in het donker
5 juli 2017
faalangst
Faalangst bij afrijden
2 oktober 2017

EU rijbewijzen

EU rijbewijzen

Landen van de Europese Unie (EU) hebben dezelfde eisen voor het rijbewijs. Bestuurders moeten dus ook allemaal aan dezelfde eisen voldoen als ze rijexamen doen. Vroeger had elk EU-land zijn europeeigen eisen voor het rijbewijs. In het ene land waren de eisen veel strenger dan in het andere. Nu zijn de regels zoveel mogelijk gelijk getrokken. Hierdoor geldt een bepaalde rijbewijscategorie in alle EU-landen.

Regels veranderd

De (derde) Europese rijbewijsrichtlijn is ingevoerd in 2013. Hierdoor is een aantal regels voor het Nederlandse rijbewijs veranderd. Er zijn bijvoorbeeld drie categorieën voor het motorrijbewijs: lichte motor (A1), middelzware motor (A2) en zware motor (A). Er is nu ook onderscheid tussen zware en lichte vrachtwagens en bussen.

Buitenland

Mag je met je Nederlandse rijbewijs in het buitenland rijden? In landen van de Europese Unie (EU) mag je rijden met een geldig Nederlands rijbewijs. In landen buiten de EU heb je daarnaast soms een internationaal rijbewijs nodig. Een internationaal rijbewijs is een gewaarmerkte vertaling van je huidige rijbewijs. Je kunt hem aanvragen via ANWB-verkooppunten. Als je in het buitenland gaat wonen gelden soms andere regels.

Nieuw rijbewijs

Ga je in een ander land van de EU wonen? Dan kun je met je Nederlandse rijbewijs blijven rijden zolang dat geldig is. Als je rijbewijs verloopt, vraag je een nieuw rijbewijs aan in het land waar je woont. Neem wel op tijd contact op met de verantwoordelijke instantie in dat land! Kom je later weer in Nederland wonen? Dan kun je je buitenlandse rijbewijs weer omwisselen voor een Nederlands rijbewijs.

Buiten EU

Als je in een land buiten de EU gaat wonen, dan is je Nederlandse rijbewijs niet altijd geldig. Neem in het andere land contact op met de instantie die rijbewijzen afgeeft. Zij kunnen je precies vertellen wat je moet doen om deel te mogen nemen aan het verkeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *