Examenstress
Examenstress? Met deze 3 tips ben jij je zenuwen de baas!
9 december 2019
Je eerste auto pimpen
Je eerste auto pimpen, zo pak je dat aan!
9 februari 2020

De meest gemaakte fouten tijdens het autorijden

Fouten tijdens het autorijden

Fouten tijdens het autorijden

Of je nou een professional bent of een beginner, of je talent hebt of niet: iedereen maakt fouten tijdens het autorijden. Misschien is het nog het meest belangrijk dat je ziet dat je een fout maakt en het dan vervolgens keurig oplost. Als je dan toch je best doet om je fouten te voorkomen, wij zetten de 7 meest gemaakte fouten voor je op een rijtje!

Verkeerd koppelinggebruik

Het laten afslaan van de auto is een nachtmerrie voor elke beginnende bestuurder, maar ook erg leerzaam. De koppeling behandel je met tact. Zorg er alleen niet voor dat je vervolgens enorm veel gas gaat geven bij het optrekken, anders is de koppeling snel aan vervanging toe.

Te laat richting aangeven

Vooral op drukke plekken waar je onbekend bent kan het een gevaar opleveren voor andere weggebruikers als je plotseling afslaat omdat je op het laatste moment realiseert dat je toch dit straatje moest hebben. Ik denk dat je uiteindelijk liever even later omkeert dan dat je iemand in je achterbak hebt zitten.

Remmen zonder verkeersnoodzaak

Als een eend plots oversteekt of een verkeerslicht ineens op oranje springt, is het een natuurlijk reflex om hard in de rem te gaan. Houdt er echter rekening mee dat er ook nog verkeer achter je rijdt en dat dit soort fouten tijdens het autorijden enorm gevaarlijk kunnen zijn.

’S avonds blijven rijden met dagrijverlichting

Het is een kwestie van het knopje een standje verder omdraaien en veel mensen vergeten dat. Zeker met moderne auto’s waar de verlichting vaak automatisch aangaat rijden mensen helaas nog steeds regelmatig met dagrijverlichting terwijl het buiten al pikkedonker is. Hartstikke gevaarlijk!

Een ander lost het wel op

Het niet kunnen anticiperen op een ander behoort toch wel tot één van de meest gemaakte fouten tijdens het autorijden. Een vrachtwagen die moet invoegen en auto’s in de dode hoek die dan er nog even snel voor willen met de verwachting dat de vrachtwagenchauffeur het maar even oplost. Als niemand elkaar ertussen laat of als iedereen elkaar met allerlei penibele situaties opzadelt, is het vragen om ongelukken.

Onvoldoende afstand houden

In de spits is het druk. Erg druk. Door voldoende afstand te houden van je voorligger voorkom je dat je achterop rijdt bij de ander. Schat de snelheid in en verwacht altijd dat de ander plots kan remmen. Kijk voor je voorligger. Dan zie je in de verte al of er geremd wordt en dan komt het remmen van je directe voorligger minder als een verrassing.

Met onvoldoende snelheid invoegen

Een irritatiefactor van veel automobilisten is toch wel als iemand met 60 kilometer per uur invoegt op een weg waar je 120 mag. Dat is natuurlijk erg gevaarlijk dus zorg ervoor dat je voldoende snelheid hebt. Word je er niet tussen gelaten of komt je auto onvoldoende op gang? Rijdt dan door op de vluchtstrook en voeg later in!

Al deze fouten leren wij je voorkomen. En als je een fout maakt, helpen wij je ze op te lossen. Want autorijden is mensenwerk en mensen maken nou eenmaal fouten. Zolang je maar bereid bent er van te leren kom je er wel!