Pech met de auto
Pech met de auto. Onze tips slepen je er doorheen!
9 oktober 2019
Examenstress
Examenstress? Met deze 3 tips ben jij je zenuwen de baas!
9 december 2019

De kosten van een eerste auto, dit moet je weten

De kosten van een eerste auto

De kosten van een eerste auto

Je hebt afgelopen zomer met veel moeite je scriptie verdedigd en een aantal maanden hard gewerkt. Eindelijk mag je hem uitzoeken en uitproberen: je eerste auto! En dat mag misschien een smak met geld kosten, er komt helaas financieel nog veel meer bij kijken dan alleen de verkoopprijs. Wij zetten graag de kosten van een eerste auto op een rijtje voor je!

Onderhoud

Deze heb je waarschijnlijk zelf al bedacht, maar laat het je niet verrassen. Onderhoudskosten kunnen flink oplopen als je niet meteen bij aanschaf kijkt naar of de auto nog wel zo goed is als dat de verkoper je vertelt. Daarom zoeken mensen natuurlijk het allerliefst een auto met zeer weinig kilometers en zo jong mogelijk, voor een hele goedkope prijs. Maar je raadt het al, dat soort auto’s zijn er niet. Voor een dubbeltje kun je nou eenmaal niet op de eerste rij zitten. Zoek je een jonge auto, dan is de vraagprijs een stuk meer maar zijn je onderhoudskosten gemiddeld laag. Vaak is het wel zo dat je nog een garantie van de fabrikant op de auto hebt lopen. Om die te behouden hoor je de auto naar een erkende dealer te brengen die met originele en dus helaas dure onderdelen werkt.

Is de auto wat ouder, dan hoef je minder te betalen als hem koopt, maar moet je waarschijnlijk wat vaker naar de garage met bijvoorbeeld pech. Houd voor jezelf elk jaar een bedrag apart voor mogelijke onderhoudskosten. Soms mag je een auto met weinig kilometers van iemand voor een zacht prijsje overnemen. Dat betekent vaak wel dat er nog wat technische dingen mee moeten gebeuren die prijzig kunnen zijn.

Premies

Onderhoud is niet eens het duurste van de kosten van een eerste auto. Schrik niet van de enorme premies die je betaalt voor je autoverzekeringen. Helemaal als je nog onder de 24 jaar bent, betaal je flink meer omdat verzekeraars je nog als onervaren beschouwen. Als je je auto hebt gekocht, is het tijd om te bepalen hoe je die verzekerd wilt hebben. Houdt hierbij in het achterhoofd: verzeker alleen de risico’s die je zelf niet kunt dragen. Dat wil zeggen, als je een ongeluk zou krijgen en je auto is total loss maar een nieuwe kopen gaat je financieel niet lukken, verzeker hem dan all risks totdat je een buffer gespaard hebt. Plan een gesprek in met een verzekeringsadviseur om erachter te komen wat de meest handige dekking is in jouw situatie.

Wegenbelasting

Helaas krijg je binnenkort een blauwe brief op de mat waarin je vrolijk wordt vermeldt dat je wegenbelasting moet betalen. Vóórdat je de auto koopt, kun je al uitrekenen of je dit maandelijkse bedrag kunt betalen. De Belastingdienst kijkt namelijk naar de brandstof, energielabel en het gewicht van de auto. Ook je woonplaats telt mee. Een dikke pick-up met dieselmotor? Zeg maar dag tegen je centen. Kies dus de auto die je dan ook daadwerkelijk nodig hebt zodat je nooit teveel betaalt.