eigen auto
Je eerste eigen auto
30 januari 2018
rijden
Samen met je ouders autorijden
28 juli 2018

Autorijden vanaf je 17e

Autorijden

Autorijden vanaf je 17e

Autorijden is tegenwoordig niet meer alleen voor meerderjarigen weggelegd, maar ook mogelijk voor jongeren onder de 18. Tegenwoordig is het mogelijk om rijles te nemen vanaf 16,5 jaar. Het is dan echter nog niet mogelijk het examen ook al af te nemen indien je daarvoor al zo snel klaar zou zijn. De tussentijdse toets afleggen, mag wel vanaf 16,5 jaar. Het voordeel van een tussentijdse toets is een stuk minder stress hebben tijdens het daadwerkelijke examen. Je hebt namelijk de bijzonder verrichtingen al gehad en hoeft met je rij-examen dit niet meer te doen, maar alleen nog te rijden. Parkeren, de hellingproef en meer sla je dan over, wat voor velen prettig is. Het nadeel is echter dat de kosten hoger zijn als je de tussentijdse toets erbij wilt doen.

Verdere voor- en nadelen

Wat uit onderzoek gebleken is, is dat de 17-jarigen bijzonder goed kunnen rijden en zelfs veiliger rijden dan de jongeren die op hun 18de jaar hun rijbewijs halen. Het blijkt dus een goede proef te zijn geweest. De 17-jarigen mogen eerder afrijden en pikken sneller op wat van ze gevraagd wordt dan wanneer je ouder bent als je begint met rijles. Een nadeel is dan weer dat je niet alleen mag rijden als je je rijbewijs haalt als je 17 jaar bent. Het is de bedoeling dat je rijdt met iemand die voldoende rij-ervaring heeft. Diegene moet dan ook een begeleiderspas hebben zodat het voor de politie bijvoorbeeld, duidelijk is dat jij niet alleen rijdt en niet zomaar iemand meeneemt. De kosten van deze pas bedragen 25 euro per jaar.

Al met al is het dus prettig om op tijd te beginnen met rijles en dat de tussentijdse toets ook al snel gedaan kan worden. Daarbij presteren de 17-jarigen beter. Het nadeel is echter dat zij tot hun 18de niet alleen mogen rijden en dit altijd onder begeleiding moeten doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *