5 Tips autorijden bij vermoeidheid
5 Tips autorijden bij vermoeidheid
20 maart 2017
10 tips voor beginnende bestuurders
17 mei 2017

Automaat rijlessen verstandig

Automaat rijlessen verstandig

Leren rijden met een automaat of niet?

AutomaatrijlessenLeren rijden is voor veel beginnende bestuurders een hele uitdaging: het gaat immers een stap verder dan louter theoretische kennis, en je wordt op de proef gesteld op de weg, waarbij andere bestuurders, hindernissen en jij zelf een uitdaging worden. Rijden met een automaat in plaats van een koppeling is bij veel bestuurders populair, juist omdat het minder concentratie vergt waardoor rijden dus eenvoudiger wordt. Toch is het aangeraden om te leren rijden met een koppeling: veel wagens beschikken immers over een koppelmechanisme, en eenmaal je met zo’n auto kunt rijden, verleer je het nooit meer.

Koppelen

Koppelen is een activiteit tijdens het rijden waar veel mensen door afgeschrikt worden, omdat er heel wat coördinatie voor nodig is. Op de baan letten en kijken of er andere bestuurders of voetgangers aanwezig zijn vereist al heel wat concentratie, en als daar dan nog de koppeling bijkomt wordt het allemaal te veel, denkt men vaak.

Nochtans is kunnen kopelen van essentieel belang om veilig en comfortabel te kunnen rijden: hoewel steeds meer auto’s van een automatische versnelling zijn voorzien, zijn een groot deel nog steeds uitgerust met een manuele koppeling. Als je kortom met een koppeling leert rijden, dan kan je met elke auto de baan op. Leer je echter met een automaat rijden, dan heb je geen idee hoe je moet een manuele koppeling moet werken. Leren rijden met manuele koppeling opent dus heel wat deuren.

Stap voor stap

Leren rijden met een manuele koppeling vraagt inderdaad wat tijd en aandacht, maar éénmaal je het onder de knie hebt kan je alle kanten uit. De handeling wordt immers een automatisme, waarbij je er na verloop van tijd niet eens meer bij nadenkt – in die zin is het alsof je met de fiets leert rijden, en het dus nooit meer verleert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *