faalangst
Faalangst bij afrijden
2 oktober 2017
eigen auto
Je eerste eigen auto
30 januari 2018

Wat moet je verplicht bij je hebben in de auto?

ANWB

Wat moet je verplicht bij je hebben in de auto volgens de ANWB?

Als je gaat zoeken op Internet naar wat je verplicht bij je moet hebben in de auto, valt het op dat daar niet heel veel informatie over te vinden is. De Rijksoverheid heeft een website met vraag en antwoord. Daar kun je wel wat uit halen, maar het is echt minimaal. De ANBW heeft ook een website die antwoord geeft op vragen, maar dan kom je al snel terecht op de vraag ‘Wat moet er mee in de auto in het buitenland?’

Andere regels

In ieder land gelden andere regels, ook ten opzichte van de verplichte spullen in de auto. In veel landen moet je bijvoorbeeld een EHBO-doos of gevarendriehoek mee nemen. Er wordt aangeraden van tevoren te checken hoe het zit op jouw bestemming en zo onnodig oponthoud of boetes over de grens te riskeren.

Uitzonderingen

Binnen de EU moet je je houden aan de regels van het land dat op het kenteken staat vermeld. Maar er zijn uitzonderingen op deze regel. Lokale politieagenten kennen deze regel vaak niet. Daarom worden er soms onnodig boetes uitgedeeld. De ANWB raad je aan je ook te houden aan de lokale regels. Om discussie met de lokale politie te voorkomen.
Voor de populairste vakantielanden heeft de ANWB op een rijtje gezet welke items je verplicht moet meenemen.

Reservesleutel en rijbewijs

Wat sowieso altijd handig is, is een reservesleutel van de auto mee te nemen. In binnen- en buitenland. Bewaar die dan op een andere plek dan de andere sleutel. Mocht je je autosleutel kwijtraken dan heb je er nog eentje! En wat in ieder geval verplicht is in Nederland, is een geldig rijbewijs. Heb je die niet bij je of is je rijbewijs verlopen, dan kun je een boete krijgen.