Automaat rijlessen verstandig
21 maart 2017

5 Tips autorijden bij vermoeidheid

5 Tips autorijden bij vermoeidheid

5 Tips autorijden bij vermoeidheid

Is het verstandig om achter het stuur van een auto plaats te nemen als je moe bent? Het antwoord op deze vraag is eenvoudig: nee! Mensen die vermoeid zijn reageren trager en zijn minder alert. Volgens een bekende verzekeraar speelt vermoeidheid bij tien tot vijftien procent van de ernstige verkeersongevallen een rol. Dat is veel, je kunt dus beter geen ‘slaaprijder’ worden. Soms overvalt de vermoeidheid je echter tijdens het rijden en kun je het stuur niet aan een ander over geven. De symptomen van vermoeidheid zijn zwaar aanvoelende ogen, knikkebollen en regelmatig moeten gapen. Hoe kun je in een dergelijke situatie het beste handelen?

Vijftien minuten slapen

Zoek een parkeerplaats op en maak een ‘powernap’ van maximaal vijftien minuten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat langer dan vijftien minuten slapen niet verstandig is. Na een kwartier verval je in een te diepe slaap en die roes raak je maar moeilijk kwijt.

Véél cafeïne

Cafeïne maakt dat je alerter wordt, het lichaam gaat onder andere meer adrenaline produceren. Bij de meeste tankstations kun je tegenwoordig verse koffie krijgen. Een dubbele espresso is precies wat je nodig hebt. Je kunt ook kiezen voor een blikje Red Bull of een ander drankje dat veel cafeïne bevat.

Vraag je passagier wakker te blijven

Niets is zo slaapverwekkend als een passagier die naast je zit te knikkebollen. Slaap is immers erg aanstekelijk. Vraag je passagier dus wakker te blijven. Begin desnoods een gesprek zodat de passagier kan controleren of jij niet in slaap valt.

Zet de verwarming laag

Hoge temperaturen versterken je vermoeidheid. Zet de airco van de auto daarom op een lage temperatuur of rij desnoods met het raampje open. Krijg je het koud? Trek dan een trui of een jas aan, maar verhoog niet de temperatuur in de auto. Dat is vragen om ongelukken.

Lichaamsbeweging

Om vermoeidheid tegen te gaan kun je ook op een parkeerplaats wat rek- en strekoefeningen doen. Er zijn zelfs mensen die een paar sprintjes trekken. Voor andere bezoekers van de parkeerplaats ziet dat er vreemd uit, maar het helpt wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *