Automaat rijlessen verstandig
21 maart 2017
Hoeveel rijlessen heb ik nodig?
12 juni 2017

10 tips voor beginnende bestuurders

Heb je voor het eerst een rijbewijs behaald? Dan ben je officieel een beginnende bestuurder. Ben je 16 of 17 jaar, dan duurt dat zeven jaar. Ben je 18 jaar (of ouder) als je je eerste rijbewijs behaalt, dan ben je vijf jaar een beginnende bestuurder. Elk begin is moeilijk. Daarom hebben we tien nuttige en interessante tips voor je verzameld.

1. Houd in het verkeer je aandacht op de weg en niet op je smartphone. Jaarlijks vallen er circa 600 slachtoffers door mobiel bellen of social media in de auto.
2. Als je de weg op gaat, is het plannen van een route heel belangrijk. Bereid je dus goed voor! Weet waar je naar toe moet, ga op tijd weg, check de weersomstandigheden en controleer of er files staan en of er ongelukken zijn gebeurd.
3. Voordat je vertrekt is het ook belangrijk om even een rondje te lopen om je auto. Controleer de auto en dan met name de banden. Een juiste bandenspanning is belangrijk voor de wegligging en voorkomt slippen. Ook het profiel van de banden is belangrijk!
4. Laat iemand anders kijken of alle verlichting werkt, inclusief remlichten. Ben je alleen? Parkeer de auto dan voor een groot spiegelend oppervlak, zodat je kunt zien of alles het doet. Vergeet ook je kentekenverlichting niet te checken! De kentekenplaat moet duidelijk leesbaar zijn.
5. Zorg voor schone ruiten en dus goed zicht!
6. Stel stoelen en hoofdsteunen op de juiste lengte af ter voorkoming van letsel bij een aanrijding.
7. Stel voordat je gaat rijden ook altijd de spiegels af. Doe dit nooit tijdens het rijden!
8. Vergeet niet om je veiligheidsgordels om te doen. Zorg er ook voor dat andere mensen in de auto dat doen.
9. Zorg ervoor dat je in de winter een ijskrabber en een sneeuwborstel bij je hebt voor het geval je vast komt te staan. Denk het hele jaar aan een zonnebril, flesje water, een LED lamp en een deken.
10. Het is verboden een voertuig te besturen onder invloed van alcohol, drugs en bepaalde medicijnen. Rijden onder invloed is een misdrijf én het is gevaarlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *